Despre noi

Medicina legala este o specialitate medicala aflata la granita dintre medicina si stiintele juridice, aplicand principiile si metodologia stiintelor medicale la domeniul juridic. Ea urmareste, in interesul justitiei, sa obiectiveze si sa evalueze, la solicitarea organelor de justitie sau a partilor implicate, aspectele medicale continute in spetele juridice cu privire la persoana in viata sau la cea decedata, oferind un suport probatoriu stiintific expertal. Expertiza medico-legala se regaseste procedural ca necesara in toate spetele juridice cu aspecte medicale precum si in toate cazurile medicale cu aspecte juridice.

Exista un rationament medico-legal, specific acestui domeniu de activitate, care imbina rationamentul medical al clinicianului si al morfopatologului cu rationamentul judiciar al procurorului criminalist si al judecatorului, rationament ce are ca fundament verificarea si obiectivarea tuturor datelor medicale si a ipotezelor cauzale, simpla lor acceptare fiind exclusa.

Medicul legist trebuie sa aplice un rationament riguros si sa isi exprime concluziile prin formulari clare, inechivoce dar nuantate, pentru a diferentia net realitatile medico-biologice certe (care pot fi demonstrate in afara oricaror indoieli), de cele probabile (verosimile), sau doar posibile, astfel incat concluziile sa fie corect interpretate si folosite ca atare in probatiune.

Medicina legala reprezinta o interfata intre gandirea juridica si cea biologic-medicala. Ea este un colaborator independent al justitiei, aducand in fiecare caz juridic un plus de obiectivitate prin prezentarea expertala, adica obiectiva (se bazeaza numai pe date ce se pot demonstra), stiintifica (rationament apt de a fi reprodus) si impartiala a perspectivei medicale.

Copyright © 2012 IML - Craiova